Wees verstandig en update je slimme apparaten regelmatig

Je hebt er ongetwijfeld de nodige van in huis: ‘slimme’ apparaten. Oftewel apparaten die via het internet zijn verbonden met elkaar of met andere systemen. Je tv, thermostaat of speaker zijn enkele voorbeelden van apparaten die mogelijk over het internet communiceren. Behalve dat deze apparaten heel handig zijn, zijn er ook beveiligingsrisico’s aan verbonden. In dit artikel geven we je een aantal handige tips om dit risico zoveel mogelijk te verkleinen.

Een van de grootste beveiligingsrisico’s van slimme apparaten is hun kwetsbaarheid voor cyberaanvallen, zoals hacking. Hackers kunnen zich vaak relatief eenvoudig toegang verschaffen tot een slim apparaat en tot andere apparaten binnen je netwerk. Zo kijkt of luistert een hacker misschien wel mee binnen je woning of gooi je gevoelige gegevens te grabbel. Behalve voor hacking, zijn slimme apparaten ook gevoelig voor malware, die één of alle apparaten in je netwerk kan besmetten.

Verander het fabriekswachtwoord

Slimme apparaten hebben vaak een zwak standaard wachtwoord. Deze wachtwoorden zijn voor hackers makkelijk te kraken of zelfs online terug te vinden. Het is daarom belangrijk dat je het fabriekswachtwoord van een slim apparaat verandert en een sterk, uniek wachtwoord verzint om het apparaat te beschermen tegen ongeoorloofde toegang door derden.

Wees je bewust van wat je deelt

Slimme apparaten verzamelen en delen vaak ook persoonlijke gegevens. Bijvoorbeeld locatiedata, gegevens over wanneer je het apparaat gebruikt et cetera. Neem vóór je een slim apparaat gebruikt dan ook het privacybeleid door en wees je bewust van welke data je deelt en met welke risico’s dit gepaard gaat. Zo voorkom je dat je zakelijke data in de verkeerde handen terecht komt.

Installeer updates

Om het beveiligingsrisico van een slim apparaat te beperken, is het verder belangrijk dat je de firmware en software up-to-date houdt. Fabrikanten van apparaten komen een beveiligingslek vaak pas op het spoor als een apparaat al op de markt is. Door het regelmatig installeren van updates, dicht je deze lekken en voorkom je dat hackers deze kwetsbare plekken in de beveiliging kunnen uitbuiten.

Updates lossen vaak ook de kinderziekten op waar een apparaat mee kampt, waardoor het apparaat stabieler wordt en beter functioneert. Met het installeren van sommige updates krijg je er vaak ook nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden bij. Tot slot zijn er ook zogenaamde compatibiliteitsupdates, die ervoor zorgen dat je apparaat compatibel is met de meest recente softwareversie en andere, nieuwere apparaten.

Je ziet: het is om verschillende redenen belangrijk om je slimme apparaat te voorzien van de laatste updates. Zo blijft je apparaat slim, maar vooral ook veilig functioneren.

Meer nieuws