Wat doe je als je gehackt wordt?

Digitale Veiligheid moet je doen! Dat was het motto van de workshop die het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid gisteren organiseerde in samenwerking met de MediaInn in Sittard. Een groep van 20 mensen ging zelf aan het werk en ondervond aan den lijve wat er gebeurt als je scherm op zwart gaat en je bedrijf toch door moet.

“Ons bedrijf is gehackt!” roept de enigszins paniekerige directeur vanuit het buitenland “En jullie moeten dat oplossen, ik kom zo snel mogelijk maar jullie moeten nu aan het werk.” En de klok op het scherm tikt al. Wat doe je dan als communicatiemedewerker? En hoe zit het met de productie? En wie neemt de beslissingen? Een plan? Euh… niet echt. Ondertussen beginnen de eerste klanten te bellen. Zo start de cybercrisisgame waar de deelnemers aan de workshop als eerste mee geconfronteerd worden. Tijdens het spelen komen in drie kwartier de belangrijkste onderwerpen als het gaat om digitale beveiliging en vooral bedrijfscontinuïteit aan de orde. “Zeer leerzaam” concluderen de deelnemers na afloop. “Je voelt de druk oplopen en de problemen die aan de orde komen, zijn uit de praktijk van alledag.” Na de nabespreking maken de deelnemers de stap naar het ‘hoe’. In twee groepen gaan ze samen met een expert aan het werk om de basisveiligheid voor hun eigen systemen door te nemen. Hoe zit dat precies met de beveiliging van mijn laptop? En als ik thuis inlog op mijn werk? Of als thuis mijn werkplek is? Hoe veilig is mijn telefoon? Praktische vragen die met de deelnemers besproken worden voor hun eigen situatie. De ZZP-ers in de zaal melden zich na afloop voor een gesprek, want die laptop en die telefoon, dat is hun broodwinning, ook als je in het grondverzet actief bent. 

 

Ook geïnteresseerd in een actieve workshop rondom de digitale veiligheid van je bedrijf of organisatie? Stuur een mailtje aan duijsens@eccw.nl