Dat meldt Nieuws.nl.
Zaterdag 28 januari kwamen verschillende websites van het UMCG onder vuur te liggen van een DDoS-aanval. Door de aanval waren naast de hoofdwebsite ook de vacature-, onderzoeks-, onderwijs- en nieuwssite van het Groningse ziekenhuis tijdelijk niet bereikbaar. Nu blijkt dat meer ziekenhuizen doelwit waren van een cyberaanval, met onbekende gevolgen.
Wat is een DDoS-aanval?
DDoS staat voor Distributed Denial-of-Service. Bij een DDoS-aanval wordt een server of computernetwerk vanaf verschillende, meestal gekaapte, computers bestookt met zoveel informatieverzoeken, dat het systeem de legitieme informatieverzoeken niet meer aankan. Je kunt een DDoS-aanval vergelijken met een groep demonstranten die de toegang tot een winkel blokkeert, waardoor de gewone bezoekers niet meer naar binnen kunnen. Gamers gebruiken een DDoS-aanval wel eens ‘voor de grap’ om in een online game hoger te scoren dan een vriendje. DDoS-aanvallen zijn een vorm van cybercrime en strafbaar volgens artikel 138b van het Wetboek van Strafrecht.
Namen overige slachtoffers onbekend
De cyberaanvallen op de Nederlandse ziekenhuizen zijn uitgevoerd door de pro-Russische hackersgroep Killnet, meldt Z-CERT, het Computer Emergency Response Team voor de zorgsector. De namen van de ziekenhuizen die naast het UMCG nog meer slachtoffer zijn geworden van de ‘hacktivisten’, mag de woordvoerder van Z-CERT niet bekendmaken. Ook is onduidelijk of en in welke mate deze ziekenhuizen hinder hebben ondervonden van de aanval.
Rondvraag van het ANP bij onder andere UMC Utrecht en Erasmus MC levert weinig meer informatie op. Woordvoerders van deze ziekenhuizen laten enkel los dat ze voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om dit soort aanvallen te voorkomen.
Over Killnet
Het pro-Russische Killnet staat bekend om zijn DOS- en DDoS-aanvallen op zowel overheidsorganisaties en -instellingen als de private sector in landen die Oekraïne steunen in de oorlog met Rusland. Een van de eerste wapenfeiten van de hackersgroep waren de DDoS-aanvallen op Roemeense overheidswebsites van eind april, begin mei 2022.
De hackers worden ook verdacht van een poging om de website van het Eurovisiesongfestival 2022 plat te leggen tijdens het optreden van Oekraïne. Nadat Duitsland onlangs aankondigde Leopard 2-gevechtstanks aan Oekraïne te leveren, opende Killnet de aanval op onder andere de websites van luchthavens en financiële instellingen in dit land. Met de aanval op meerdere ziekenhuizen, laat Killnet ook Nederland niet links liggen.