Ransomware in 2022 minder lucratief

Cybercriminelen hebben in 2022 beduidend minder verdiend aan ransomware-aanvallen dan in 2021. De reden? Slachtoffers weigeren steeds vaker de gevraagde losgeldsom te betalen.

Dat valt te lezen in een artikel op SecurityWeek, dat zich daarbij baseert op gegevens van Chainalysis, dat blockchains, voor betalingen met cryptovaluta, analyseert.

Volgens een rapport van Chainalysis werd via ransomware-aanvallen in 2022 omgerekend zo’n 419 miljoen euro binnengehaald, tegenover ruim 700 miljoen euro één jaar eerder. Hoewel deze cijfers wellicht geen totaalplaatje schetsen, geven ze toch een goed beeld van de dalende trend.

Opvallend is dat het aantal malware-aanvallen niet is gedaald. Volgens het Amerikaanse bedrijf Coveware, dat bedrijven eerste hulp biedt bij ransomeware-aanvallen, betalen slachtoffers steeds minder vaak losgeld. In 2020 voldeed nog zo’n 70% van de bedrijven aan de eisen van afpersers. In 2022 nog maar 41%.

De reden? In de VS krijgen zowel betalers van losgeld als bedrijven die zo’n betaling faciliteren mogelijk te maken met sancties en juridische vervolging. Ook hebben verzekeraars hun polisvoorwaarden aangescherpt, waardoor lang niet alle schade van een ransomeware-aanval wordt gedekt. Verder zijn bedrijven zich in toenemende mate bewust geworden van de risico’s van gegevensgijzeling en hebben ze steeds vaker hun back-upsystemen op orde.

Bronnen: SecurityWeek, Chainalysis, Coveware

Meer nieuws