Politie dwarsboomt hackersbende Hive

De politie heeft servers van de internationale hackersbende Hive offline gehaald. Bij de internationale operatie was ook de Nederlandse politie betrokken

 

Dat meldt de NOS.

Sinds midden 2021 werden meer dan 1500 bedrijven wereldwijd slachtoffer van de ransomwarepraktijken van Hive, die in totaal bijna 100 miljoen euro aan losgeld betaalden, meldt Europol. Voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat de inlichtingendienst FBI verantwoordelijk was voor het feitelijke uit de lucht halen van de servers van het hackerscollectief.

De ransomware van Hive werd mogelijk ook gebruikt bij een aanval op Mediamarkt, medio november vorig jaar. Daarbij werd omgerekend 43 miljoen euro aan losgeld geëist.

Bij een ransomware-aanval ‘gijzelen’ hackers de computersystemen van een organisatie en beloven deze weer vrij te geven na het betalen van een som losgeld. In de praktijk wordt die belofte lang niet altijd nagekomen. Mede daardoor willigen ook steeds minder slachtoffers de eisen van hackers in.

 

Bronnen: NOS, Europol, SecurityWeek

Meer nieuws