Nederlandse gemeenten zijn steeds vaker doelwit en slachtoffer van cybercriminelen!

In 2021 zijn er 90 incidenten gemeld met een hoog risico op misbruik van gestolen data. Dat is een VERDUBBELING ten opzichte van 2020! Het gaat hierbij in de meeste gevallen om een ransomware aanval, waarbij criminelen een computersysteem gijzelen en losgeld eisen.

In de gevallen van gemeentes worden ze gechanteerd en moeten ze geld betalen om te voorkomen dat gegevens van inwoners bekendgemaakt worden. Het aantal incidenten met risico op misbruik van data is de afgelopen jaren al elk jaar verdubbeld. In 2019 zijn 24 van dat soort incidenten gemeld, het jaar erop 45 en in 2021 dus 90 meldingen.

IBD, de instantie die deze meldingen ontvangt en gemeenten ondersteunt bij het voorkomen van cybergevallen, geeft in een rapport aan dat het ook steeds complexer wordt om dit soort incidenten op te lossen. De impact wordt ook steeds heftiger. Criminelen deinzen er namelijk niet voor terug om privacygevoelige informatie online te publiceren, wat weer leidt tot schade voor het bedrijf of de organisatie en vele andere onschuldige partijen.

Het gehele artikel kun je lezen via https://www.nu.nl/tech/6231094/gemeenten-steeds-vaker-doelwit-van-internetcriminelen.html

Meer nieuws