Nederlandse bedrijven blijven ver achter bij andere landen in weerbaarheid tegen ransomware-aanvallen!

Maar liefst 1 op de 5 Nederlandse organisaties is naar eigen zeggen niet goed voorbereid op een ransomware-aanval. Dit is gebleken uit een internationaal onderzoek door IT-professionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Nederland scoort van alle onderzochte landen het slechtst!

Nederland loopt achter

Wanneer Nederlandse IT-professionals gevraagd worden of hun organisatie voorbereid is op een aanval met ransomware, geeft 22%(!) aan dat ze niet of nauwelijks beschermd zijn. Dit is een veel hoger percentage dan in andere landen, zoals Frankrijk (5%), Duitsland (8%), het Verenigd Koninkrijk (10%) en de Verenigde Staten (1%). In Nederland is de helft van de organisaties zeer of extreem goed voorbereid om aanvallen met gijzelsoftware. Wereldwijd ligt dit percentage op 70%.

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat Nederlandse organisaties slecht voorbereid zijn op cybercriminaliteit, ze betalen ook nog eens het vaakst. Zo betaalde 26% van de organisaties in Nederland in het afgelopen jaar losgeld na een ransomware-aanval. Gemiddeld betalen in andere landen zo’n 15% van de organisaties losgeld na een cyberaanval.

Geen inzicht in cybercrime

Het probleem zit voor veel organisaties in het budget. Zo geeft 85% van de IT-professionals aan dat ze niet genoeg geld hebben voor de verdediging tegen ransomware. Ruim een derde weet niet eens hoe vaak hun organisatie in het afgelopen jaar is aangevallen. Dit percentage ligt wereldwijd op zo’n 13%. Relatief veel Nederlandse organisaties missen dus inzicht in de omvang van de dreiging.

Dirk Jan Koekkoek, VP Product Management bij Mimecast vindt dat het onderzoek een wake-upcall moet zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. “Ga het gesprek aan met je IT- en securityexperts. Hoe groot achten zij de kans op een ernstige ransomware-aanval? En wat hebben zij nodig om de organisatie hiertegen te beschermen? Neem deze signalen serieus en maak extra budget vrij voor cybersecurity, ook als je organisatie nog nooit getroffen is door ransomware. Een dak kun je beter repareren als de zon schijnt. Als het regent ben je te laat.”

Benieuwd hoe voorbereid jouw bedrijf is op een cyberaanval? Laten we dan zeker eens praten over de eventuele gevolgen voor jouw bedrijf en wat er nodig is om veilig te ondernemen.

Het gehele onderzoek kun je inzien via https://www.cybercrimeinfo.nl/cybercrime/ransomware/1066016_nederlandse-bedrijven-blijven-ver-achter-bij-andere-landen-in-weerbaarheid-tegen-ransomware-aanvallen

Meer nieuws