Nederland levert van cybercrime verdachte rus uit aan VS

De 29-jarige rus wordt er momenteel van verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Vorig jaar werd hij in Amsterdam gearresteerd. De justitie van de Verenigde Staten verdenkt de rus ervan dat hij betrokken is bij aanvallen met gijzelsoftware, ook wel ‘ransomeware’ genoemd. Hierbij werden computersystemen van grote organisaties, waaronder ziekenhuizen, vergrendeld en met de schadelijke software ‘Ryuk’ vergrendeld.

De aanvallers eisten vervolgens losgeld in virtuele valuta om de systemen weer te ontgrendelen en werkende te krijgen. Dit leverde de daders tientallen miljoenen op. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou de rus tussen 2018 en 2021 hebben geholpen om dit virtuele geld weg te sluizen en om te wisselen om vervolgens verder te verwerken. Op deze manier wordt het voor justitie moeilijk gemaakt om te achterhalen waar dit geld precies vandaan komt en kunnen criminelen het geld dus makkelijker spenderen.

Dergelijke aanvallen met ‘ransomware’ komen de laatste jaren helaas steeds vaker voor. En wie denkt dat dit soort aanvallen alleen maar plaatsvinden bij grote bedrijven heeft het niet bij het rechte eind. Ook kleinere organisaties worden vaak zonder dat ze het doorhebben slachtoffer van cybercrime. Het is dus zaak dat je je goed laat informeren over cybercrime en de maatregelen die je er tegen kunt nemen. Je bent immers nooit te klein voor een hacker.

Wil je meer weten over cybercrime, neem dan vooral een kijkje op: www.eccw.nl

 

Bron: wnl.tv/2022/08/18/nederland-levert-van-cybercrime-verdachte-rus-uit-aan-vs/

Meer nieuws