Je bent nooit te klein voor een hacker

Uit een wereldwijd onderzoek van het Ponemon Institute blijkt dat organisaties en ondernemingen zich niet veel zorgen maken over cyberveiligheid binnen hun netwerk.

 

In de studie zijn zo’n 3600 IT-professionals ondervraagd, 77 procent hiervan heeft geen handelsplan om de onderneming te beschermen in geval van nood. Deze studie heeft op veel grote landen toepassing maar er komen geen cijfers voorbij van Nederlandse respondenten.

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de laatste 2 jaar wel grote investeringen gedaan na de ransomware aanval ‘WannaCry’. Een ransomware aanval gijzelt als het ware je systeem, vervolgens moet je een bedrag betalen om weer toegang te krijgen tot je bestanden. Die aanval heeft toentertijd 15 ziekenhuizen in Nederland plat gelegd. Uit een onderzoek van Infoblox blijkt dat 41% van de zorginstellingen in de Benelux wél een plan heeft opgesteld voor de betaling van losgeld bij zo’n aanval. 92% van de respondenten zegt vertrouwen te hebben in het feit dat hun organisatie zich goed voorbereid heeft op een aanval als deze.

Het is belangrijk dat de mkb sector zich ook bewust is van deze gevaren. Je bent immers nooit te klein voor een hacker. Er heerste een taboe rondom het melden van cybercriminaliteit. Vaak kom je er ook pas na de aanval achter dat je slachtoffer bent geworden, dan is het natuurlijk ook te laat. Als ondernemer én particulier is het dus belangrijk dat je goed op je tellen past tijdens het gebruik van internet. Zelf kun je ook het een en ander doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt:

  • Zorg dat je computer goed beveiligd is, software up to date houden is een must
  • Maak gebruik van virusscanners en je firewall, dit klinkt logisch, maar gebeurt vaak niet
  • Gebruik sterke wachtwoorden, lange wachtwoorden met cijfers en karakters maken het criminelen moeilijk.
  • Nooit zomaar op een link klikken, cyber criminelen weten vaak websites perfect na te maken, hou hier rekening mee.
  • Geef nooit inloggegevens af
  • Maak regelmatig een back-up

Bronnen

- DTC: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/6649502/250449/bedrijven-maken-zich-weinig-zorgen-om-cybersecurity.html