Dat meldt VPNgids.nl, die zich baseert op een bericht van het Cambridge Cybercrime Center van de Universiteit van Cambridge.
Een bootersite is een website die tegen betaling DDoS-aanvallen faciliteert. Deze websites verdoezelen hun illegale praktijken door te stellen dat ze computerservers van organisaties testen op betrouwbaarheid en veiligheid, door deze te overstelpen met connectieverzoeken. Een ordinaire, gesimuleerde DDoS-aanval dus, uitgevoerd onder het mom van een zogenaamde stresstest.
Op het uitvoeren van een DDoS-aanval, staat in Nederland een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Al kwamen kopers van zo’n aanval er tot voor kort nog van af met een waarschuwing van het cybercrimeteam van de politie. Zeven personen die verdacht werden van directe betrokkenheid bij een van de 48 uit de lucht gehaalde bootersites, werden gearresteerd.
Inmiddels is ongeveer de helft van de bootersites weer online, waarbij ze zich verschuilen achter een nieuwe domeinnaam. Je zou de actie dus geen onverdeeld succes kunnen noemen. Optimistischer gezegd is de helft van de sites uit de lucht en zijn meer mensen zich bewust van de illegaliteit van bootersites. Daarmee lijkt een online bewustwordingscampagne van de politie vruchten af te werpen. Ons vermoeden is bovendien dat de politie kopers van DDoS-aanvallen in de toekomst niet slechts op de vingers zal tikken.