Fysieke toegang tot systemen
De bekendste vorm van cybercriminaliteit is zeker een hack op afstand, maar er is nog een manier om het cybercriminelen makkelijk te maken en de integriteit van je ICT-systeem in gevaar te brengen. Als criminelen fysiek bij jouw computers kunnen komen. Dan gaat er namelijk een wereld aan nieuwe kansen en mogelijkheden voor ze open.
Nu zal het bij veel bedrijven niet mogelijk zijn om zomaar binnen te lopen. Maar goed ook, want dit zorgt er ook voor dat andere vormen van criminaliteit moeilijker worden. Goed in de gaten houden wie in en uit gaat is echter niet altijd even makkelijk, met name wanneer je veel personeel hebt. Veel bedrijven hebben een toegangssysteem middels een kaartje, druppel of andere digitale sleutel, een ‘tag’. Klinkt veilig genoeg, maar dat is het niet.
In de praktijk is het namelijk eenvoudig om deze tags te klonen. Hiervoor zijn verschillende apparaten speciaal ontwikkeld, maar het kan inmiddels ook met de meest moderne smartphones. Een goed beheer van je fysieke toegangsmiddelen is dus net zo belangrijk als beheer van de toegang tot je netwerk.Een seconde is namelijk al genoeg voor criminelen om toe te slaan.
Rubber duckies
Zodra een crimineel fysiek toegang heeft tot een computer, is het te laat. Een apparaat dat dat criminelen gebruiken is een ‘rubber ducky’. Het eerste prototype zag eruit als een badeendje (vandaar de naam), maar nu is het meestal vermomd als een USB-stick. Het kan echter elk apparaat zijn met een dergelijke aansluiting. En het wordt door je computer gezien als een fysiek toetsenbord. Hierdoor zal de virusscanner het niet tegenhouden. Zodra het ‘rubber ducky’ ingestolen wordt, begint het direct en heel snel te typen wat de crimineel heeft ingesteld. De crimineel zou dan net zo goed zelf achter je computer kunnen zitten.
Wees alert
Ondertussen kan letterlijk alles met een USB-aansluiting een vermomde hacking-tool zijn. Criminelen hoeven het niet eens zelf in de computer te doen. Ze laten een verloren USB of kabel slingeren en hopen dat werknemers ze zelf gebruiken. Inmiddels zou je denken dat iedereen dat wel weet maar toch komt het nog veel voor. Zorg dus dat je medewerkers weten dat ze nooit iets in hun computer mogen steken, tenzij ze precies weten waar het vandaan komt. Zie je dat een gast of andere bezoeker zich verdacht gedraagt, wijs ze dan de deur wanneer ze dat niet kunnen verklaren. Controleer na een verdachte situatie ook je computers op hacksoftware. Zo dring je het gevaar op een fysieke cyberaanval terug!
PVO Brabant-Zeeland gaat nog iets dieper in op dit onderwerp in het volgende artikel: https://pvo-brabant-zeeland.nl/cybercrime-op-locatie-kijk-uit-voor-deze-apparaatjes/