Cybercrime belangrijk speerpunt in Actieprogramma Veilig Ondernemen 2023-2026

In het nieuwe Actieprogramma Veilig Ondernemen 2023-2026 is de aanpak en preventie van cybercrime een van de belangrijkste speerpunten. Dit actieplan, het resultaat van een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, werd onlangs gepresenteerd aan de Tweede Kamer door minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Cybercrimeteam politie Limburg succesvol

Eind 2019 kreeg Maastricht University te maken met een grote ransomware-aanval, waarbij honderden servers en back-upsystemen werden vergrendeld. Daardoor konden circa 25.000 studenten en medewerkers van de universiteit opeens niet meer bij hun gegevens. De hackers eisten 200.000 euros aan bitcoins. Een bedrag dat de universiteit na een week besloot te betalen.

Het cybercrimeteam van de politie Limburg kwam een deel van de cryptomunten tegen op het account van een Oekraïense witwasser. Daarop stonden ook nog andere cryptomunten, die niet afkomstig waren van de universiteit. De totale waarde van 500.000 euro stroomde in de kas van de universiteit, die ondanks de ogenschijnlijke winst door de gevolgschade van de hack netto toch verlies boekte.

Mkb’er waant zicht ten onrechte veilig

Achteraf bleek dat Maastricht University niet goed was voorbereid op een cyberaanval. Dat geldt ook voor veel met name kleine en middelgrote ondernemers, die zich − zo staat in het plan − ten onrechte veilig wanen, met als reden dat ze denken dat er bij hen maar weinig te halen valt. Van grotere ondernemingen wordt, gezien hun betere weerbaarheid tegen cybercrime, in het plan nu een voortrekkersrol verwacht. Het mkb, dat het grootste aantal ondernemingen in Nederland vertegenwoordigt, heeft nog veel winst te boeken op het gebied van weerbaarheid.

Bewustwording en preventie centraal in nieuwe programma

Het nieuwe Actieprogramma Veilig Ondernemen 2023-2026 zet dan ook vooral in op het creëren van bewustwording rondom de risico’s van cybercriminaliteit en het treffen van preventieve maatregelen. Daarvoor wijst het plan onder andere op een aantal praktische checklists, aan de hand waarvan een onderneming kan nagaan hoe goed ze gewapend is tegen cybercriminaliteit. Een voorbeeld van zo’n checklist is bijvoorbeeld de checklist van de KVK.

Resultaten 2019-2022

In de bijlage van het nieuwe actieprogramma staan ook de resultaten van het ‘oude’ Actieprogramma Veilig Ondernemen 2019-2022. Een van de resultaten is de doorontwikkeling van de tien regionale Platforms Veilig Ondernemen, die door hun kennis van de regionale problematiek en sterk (lokaal) netwerk van relevante samenwerkende publieke en private partijen de basis vormen onder het succes van het PVO-systeem.

Meer nieuws