Coronapandemie speelt cybercriminelen in de hand

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is het aantal gevallen van internetcriminaliteit zowat verdrievoudigd. In 2022 registreerde de politie bijna drie keer zoveel gevallen van deze vorm van criminaliteit als in 2019, vlak voor de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Tijdens de coronapandemie en met name lockdowns zijn ‘we’ massaal thuisgebleven en thuis gaan werken. Slecht nieuws voor de traditionele inbreker. Goed nieuws voor internetcriminelen. Mede door de toegenomen online activiteit en nieuwe methodes als deepfake phishing deden zij het juist goed tijdens de coronacrisis

 

Internetcriminaliteit bijna verdrievoudigd tijdens pandemie

 

In 2021 registreerde de politie een recordaantal van 14.171 gevallen van internetcriminaliteit, zoals hacken, ransomware, phishing en oplichting via WhatsApp (‘vriend-in-noodfraude’). In 2019, vlak voor de coronapandemie, waren dit nog ‘slechts’ 4.715 gevallen. Afgelopen jaar daalde dit aantal licht, naar 13.949. Maar dat is nog altijd bijna drie keer zo hoog als vóór de crisis.

 

Thuiswerken luidt ook andere trend in

 

De ingezette trend van thuiswerken lijkt cybercriminelen dus in de hand te spelen. En mede doordat we niet meer aan huis gekluisterd zijn, nam in 2021 ook de traditionele criminaliteit weer toe ten opzichte van één jaar eerder. Al is die nog altijd lager dan in 2019. Het totale aantal misdrijven (online en offline) bevond zich afgelopen jaar op ongeveer hetzelfde niveau als in 2021. Er is dus duidelijk een verschuiving te zien van klassieke criminaliteit naar cybercrime.

 

Topje van de ijsberg

 

Overigens is het aantal geregistreerde meldingen bij de politie waarschijnlijk slechts een schrale afspiegeling van het werkelijke aantal slachtoffers van cybercrime. Lang niet iedereen doet aangifte bij de politie. Mogelijk uit schaamte of het idee dat er toch niets gedaan wordt met de aangifte.

 

Ruim helft niet bereid te investeren in digitale beveiliging

 

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt voor alle vormen van criminaliteit. Of het nu gaat om inbraakpreventie of het voorkomen van internetcriminaliteit. Een tikje ironisch is dat mensen massaal deurbelcamera’s installeren, maar dat 55 procent niet wil investeren in beveiligingsmaatregelen van deze en andere slimme apparaten die via het internet communiceren. Dat terwijl je met ‘simpele’ antivirussoftware, een wachtwoordkluis en virtueel privénetwerk het gros van de internetcriminelen buiten de deur houdt.

 

Heb je een thuiswerkende medewerker? En heeft die toegang tot de bedrijfssystemen? Zorg er dan als ondernemer voor dat deze zijn digitale beveiliging op orde heeft.

 

Bronnen: NU.nl, politie.nl

Meer nieuws