Belgische politie in gemeente Zwijndrecht slachtoffer van cyberaanval

In september heeft een hacker ingebroken op een server van de politie van de gemeente Zwijndrecht en daarbij de gestolen gegevens online geplaatst. Het zou onder andere gaan om duizenden processen-verbaal, gevoelige documenten en persoonsgegevens. Er wordt gesproken over een van de grootste overheidslekken ooit in België.

Belgische kranten konden online lezen over onder meer aangiftes naar prostitutie, pooierschap en huiselijk geweld die teruggaan tot 2006. De beveiliging van de server was, volgens de kranten, ondermaats en de hacker zou simpelweg de inloggegevens hebben geraden. De tweestaps-verificatie zou bovendien ook niet zijn ingeschakeld.

De hacker zou de politie hebben willen afpersen, maar kreeg vervolgens niet wat hij wilde en daarom plaatste hij de gegevens online. Hiervoor maakte hij gebruik van een tor-netwerk. Een speciaal netwerk dat de identiteit van gebruikers verbergt.

Hoe ga je het beste om met een soortgelijke situatie?

Hackers kijken niet persé naar de grootte van de organisatie, wanneer ze een cyberaanval plaatsen, dus ook jouw bedrijf kan slachtoffer worden. Ben je slachtoffer geworden van een cyberaanval, schakel dan direct de politie in! Daarnaast is het goed om je systeem te scannen met een antivirusprogramma. Zo voorkom je verdere schade aan je systeem. Op www.fraudehelpdesk.nl  lees je meer informatie over het handelen bij een cyberaanval.

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard hoop je dat je nooit in een dergelijke situatie terecht komt. Toch is het risico groter dan je in eerste instantie verwacht. Goed voorbereid zijn is dus noodzaak! Om te kijken hoe het met de eigen digitale veiligheid binnen jouw organisatie staat, biedt ECCW onder andere de mogelijkheid om gebruik te maken van onze cyberscan. Hierbij lopen we, vaak in samenwerking met iemand van de IT-afdeling of de IT-partner, een checklist met een breed scala aan veiligheidsaspecten door. Hierbij ligt de nadruk altijd op de acties die verricht kunnen worden om beter weerbaar te zijn tegen een eventuele cyberaanval.

Wil je graag een cyberscan laten uitvoeren voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via info@pvo-limburg.nl of bel 0475-792008.

Meer informatie over deze casus is te vinden op: https://www.nu.nl/tech/6238308/hacker-breekt-in-op-server-belgische-politie-en-plaatst-gegevens-online.html

Meer nieuws